Sofija Trivunac

Lezbijke, feministkinje, nimfomanke…

feminism-295245__340

Tri su faze življenja žene. Poredak nije važan.

Ko su te lezbijke, feministkinje, nimfomanke? Otkud među nama? Ovde se bar uvek znalo gde je kome mesto, gde je Majka, a gdje kurva. Šta je sad ovo, ljudi?!

U zapadnoj civilizaciji, hrišćanstvom okovanom čoveku preostalo je samo da se deli na dušu i telo, muško i žensko, dobro i loše, spolja i unutra. Životna energija u izvornom obliku proglašena je za sramnu i prljavu, čovek je posvađan sa samim sobom i tako porobljen iznutra.

Azijske civilizacije oduvek su priznavale i poštovale sva ženina lica, znajući da je samo cela žena drugarica čoveku.

Hrišćanstvo je, sa srednjim vekom koji još traje u našem nesvesnom, dokrajčilo proces patrijarhalnog porobljavanja žene i svelo je na puku reproduktivnu ulogu. Majka i kurva, to su do skora bili jedini izvori osakaćene zapadnjačke žene. Oba izvora vodila su je van društva, daleko od muškaraca. Zatorena u skroman ili luksuzan tor, žigosana imenom vlasnika, imala je da rađa ili da služi za [sadistički?] seksualni doživljaj. Žena je naučila na to da je polučovek, da je biće koje se ostvaruje kroz živote drugih – muškaraca, dece. Promene društvenih sistema, ratovi, industrijski bum, razvoj komunikacija izvukli su ženu iz kuće i otvorili joj vrata sveta koji joj je do tada bio zabranjen. Zapošljavanje, obrazovanje i kontraceptivna pilula gurnuli su je u slobodu građenu ne za oboje, već prilagođenu muškarcu. Trebalo je da nauči sve: hod, govor, disanje, evropocentrično mišljenje: trebalo je preživeti.

Na užas mnogih, žena je preživela, mučno je izvukla iz sebe svoja skrivena lica i počela da raste. Dobro poznata crno-bela domaća životinja umnožila se, postala stoglava hidra kojoj ograde postaju [—?] i namesto jedne odsečene, raste stotinu drugih glava. Snaga, sputavana generacijama postaje sila, agresija kulja nakupljena iza osmeha i ukrasa. Biće potrebno vreme da sila postane snaga. Mnogo duže zato što je sila temelj zapadne civilizacije.

rebeljoanjett

(photo credit: tumblr.com – Inspirational feminist quotes)

Nasilje, hijerarhija, moć, vlast zasnivaju se na porobljenima koji se vaspitavaju da autoritarno misle i rade. Korumpiran prividom moći koju mu nudi podela vlasti, orgastički impotentan čovek održava ravnotežu jedino imajući nekog ispod sebe. Na nižoj stepenici od njega uvek je žena, koja i najjadnijem robu uliva pouzdanje gospodara i vlasnika. Privid sigurnosti, privid doživljavanja sebe kao živog i potentnog autoritarnom muškarcu daje “niže biće”, žena. Nesiguran i zato agresivan, stalno u strahu da ne pokaže slabost dozvoljenu samo njoj, uzdrmani supermen se brani. Napadajući. Etiketiranje je jedan od metoda.

Lezbijka, prvi stepen poređenja, upotrebljava se kao upozorenje. Najblaže. Psihijatrijska dijagnoza koja se lepi samo određenoj vrsti žena. Da li su vas i vašu drugaricu tako nazivali? Pitate se čime ste izazvali gnev muškaraca, čime ste zaslužili da vas diskvalifikuju? Znate tolike žene koje se međusobno druže, izlaze zajedno među svet i nikom ništa. Imaju imena, a ne dijagnozu. E, to su “u nevolji druge”: Druže se, pričaju, šetaju, ali to je samo privremeno – do prve prilike. Do prvog ulovljenog muškarca. Čim jedan, ili nekim slučajem više njih progutaju udicu koju grupa žena baca unaokolo – gotovo je sa drugarstvom! Svaka svoga i onda kud koja. Cilj je postignut. Jer, teško je “pravoj ženi”, da sama izlazi. Kad ih je više, usude se da prodru na mesta gde “plena” ima više. Poznaćete ih po tome što, dok pričaju, ne slušaju jedna drugu, pažnja im je usmerena okolnim muškarcima. Igra stara i uvek privlačna.

Sloj lezbijki je drugačiji. Potpuno su nenormalne! Zamislite, one dok razgovaraju, gledaju jedna drugu, ne skreću pogled, ne koketuju, ne vide muškarce! Zar to nije siguran dokaz? Jer, svi znaju da žena ne misli, ona samo oseća, pa šta onda pričaju jedna drugoj? Ništa ne dokazuje to što obično svaka od njih jeste sa nekim muškarcem. Ne, to nije dokaz. Naprotiv, njihovi muškarci sigurno su pederi, inače ne bi one tako. Kako? Pa, tako, umesto da se druže sa komšinicom, rođakom ili decom, one biraju neku sebi sličnu, sa kojom razmenjuju misli, diskutuju, ne interesuju ih muškarci. Uzalud ćete odgovarati da vas ne interesuju samo dok mislite, radite i razgovarate – nikoga nećete ubediti! Pravu ženu uvek (i samo) interesuje On! On koji se oseća užasno ukoliko se stalno ne ogleda u očaranim (ženskim) očima. I s pravom se boji žena koje ne prekidaju misao da bi ga osmatrale, sledile, obožavale.

Čak i zakon ne kažnjava lezbijke, samo ih klasifikuje – i tako su bezopasne. Stara Sopfa [sic!], koja je sa drugaricama proterana na ostrvo, jer nije priznavala tada novi, patrijarhalni poredak, ostala je za primer. Zbog stihova o ženi. Dovoljno je da je vekovima proglašavaju za poremećenu.

Ako ste povređeni, ako se branite oštrim i pametnim opaskama, tražite svoje pravo na slobodu misli i izbora, pazite – sledi nešto još gore: drugi stepen poređenja – postajete feministkinja.

Global-women-connected-kate-nash-quote-feminism.jpg

(photo credit: globalwomenconnected.com)

Dokazivanje, ma kako umno, da i muškarci ne gledaju žene kada rade ili razgovaraju o nečemu važnom, uopšte ne vredi. Oni su nešto drugo! Postajete nervozni, isterujete svoja prava, besnite i samo potvrđujete etiketu. Bez obzira čime se bavite, ako to radite sa strašću, dobro i nedaj Bože uspešno – gotovi ste!

Izražavanje sopstvenog mišljenja, naročito ako je jasno izrečeno, obavezno postaje krunski dokaz vaše mržnje prema suprotnom polu! Bez obzira da li je reč o medicini, politici, deci, matematici ili seksu. Sopstveno mišljenje je i onako privilegija retkih, ali za sada najčešće muškaraca. I samo je tada u redu. Kako ste pripadnik podređene grupe, svaki se vaš istup doživljava kao napad. Na koga, pitate se. Na uobičajeni red stvari. I sledi kazna: seksualna izolacija.

Nekako niste ni primetili, a oni vas otvoreno izbegavaju. Ogledalo ti ne pomaže; ranije, dok ste još bili samo lezbijka, pitali su vas zašto, pa ti nisi ružna. A sada, odbija ih pamet. Ona vas čini ružnom. Otuda fama o pametnim naočarkama krivih nogu i ravnih grudi koje, jadne, kad već nisu lepe (jedina prava profesija za ženu) moraju da se bave muškobanjastim mišljenjem. Dok ste to razumeli, već vas je i prošla volja da bilo koga zavodite. Ošišali ste kosu, skinuli štikle, bacili šminku – i onako ne vredi! Ni s kim sporazuma.

Godine provodite da biste prestali da koristite ponižavajuće jednostavne ženske igre, na koje padaju stariji muškarci i onda shvatite da vas to vodi u apstinenciju. Supermeni su uplašeni od pameti, to im obara potenciju. Rečenice o filozofiji čine im se kao paljba bojevom municijom; hvataju prvi zaklon. S pravom, jer sada vaša agresija nema mere. Sve dok se ne istutnjite. A tada ste već rešili osnovno pitanje čoveka (vi sebe tako nazivate). Rešili ste samoću. Navikli ste na nju, ne bojite se, ne morate da trpite bilo koga da biste se osećali punovrednom. Sami ste, za mnoge neprivlačni, pa šta!

Za to vreme ženica vam zavidi na slobodi, njen zaštitnik je plaši vašom sudbinom. Ona mu veruje i pomalo vas sažaljeva iza svojih lokni, krzna i lakiranih noktiju. Ne razume kako ste se zapustili jer vam lice nema zaštitne maske najnovijih kozmetičkih firmi. Ne vredi objašnjavati, samo je plašite.

Onda sa čuđenjem otkrivate čitavo “podzemlje” muškaraca kojima niste čudni, ni ružni, ni prepametni. Otkrivate da ih ima, da se ne boje feministkinja. U oduševljenju tonete u svet neagresivnih, koje sebe ne određuju prvenstveno po polu, godinama i moći koju imaju. Oni se zato i ne vide jer nisu prvi, najbolji, najjači. Oni žive! Usprkos nedostatku supermenskog plašta, ne manjka im potencija. Štaviše!

Kada, srećni ponekad izronite u staro društvo, čujete da ste ponovo promenili kategoriju, da opet imate novu dijagnozu: postali ste nimfomanka. To je treći stepen poređenja, najužasnija dijagnoza koja u svakodnevnom žargonu znači: nemate moralne norme. Premalo se kočite. U odnosu na koga premalo, i kako oni znaju kad je drugom previše? To je bar lako – priča se!

Niste u braku, ne varate muža po motelima, po službenim ručkovima, niste diskretni, ne lažete, kad vas muškarac pita o¸broju prethodnika, ne kažete mu ono staro: ti si drugi! Uopšte vidi se da ste zreli za psihijatriju. Jer više niste agresivni. Veseli ste, zdravi, uživate u radu i životu, ne robujete ni sebi ni drugima, slobodno ispoljavate misli i osećaje, ne idete na plastične operacije jer niste svakodnevno depresivni – to mora da je nešto sumnjivo. A zna se da se ne drogirate i ne naplaćujete svoje seksualno uživanje. Zaista, najopasnija vrsta žene! Ni pobunjeni, ni uplašeni slobodnjak, već rob koji je postao nešto drugo. Ne gospodar, ne kapo – jednostavno čovek. Patetično i užasno teško. Naravno ne očekujte beneficije, podršku ili simpatiju, toga nema, naročito ne na poslu.

gloriasteinemanywoman.png

(photo credit: http://www.moregarden.info/india-needs-feminism-quotes.html)

Za razliku – idealna ženica – modernizovana Mama-mučenica ima sve to. Dobro organizovana, ona sve stiže: idealna žena, majka, domaćica, radnica. Simpatična svima, ljupka i ženstvena, pravi je primer odličnog đaka. Naizust govori lekcije, ni manje ni više nego što učitelj traži. Sve što radi, radi svesno, dobro i neprimetno. Neprimetni su rezultati, niko ih ne pamti, ali svi znaju da je ona vredna, da se trudi i zato je obasipaju odličnim ocenama. Iz vladanja.

Savršeni primer samodiscipline. Ženica ima malu slabost – modu. Krpice, dijete, žurnali njen su hobi. Razgovor s njom pravi je odmor za stegonošu muške moći: šarmantna opšta mesta slede jedna za drugim, svako pitanje donosi dobro poznat i baš zato ženstven odgovor. Srećni mužjak se opušta i sam pita klišee, barata sigurnim komplimentima i oboje se smeju poznatim vicevima. Nisu se ni okrenuli i eto ih već u braku. Ili bar u nekoj tajnoj, suznoj vezi iz koje nema izlaska bez visoke kaucije. Za svaku stranu.

No, to je nevažno, važno je da su oboje protiv onih užasnih lebijki, feministkinja, nimfomanki, one su tako čudne. Ne trude se, odbijaju da skaču iz jednog užarenog cirkuskog obruča u drugi, koji se moderno zovu “različite uloge savremene žene”. Sad sam malo mama, sad malo žena, sad malo ljubavnica, a najviše domaćica. Moderna, takoreći savremena žena, koja umesto na polje, ide na posao i zato joj on dozvoljava ponekad porciju slobode. Zahvalna mu je i ne misli preterano – umerenost je još jedna od njenih vrlina. Grozi se otvorene agresije, ali zna da je moderno govoriti o “ženskom pitanju”. Govori i sama, samo što to nekako zvuči statistički, umilno i bezopasno. Kao, nije to o njoj nego nekako sveopšte, svetski. Ona nema problema, sem zdravstvenih. Ali zdravlje je nešto sasvim deseto od idealno-neurotičnog načina života koji vodi. U centru njenog života nije ona sama, to bi bilo sebično ne, pogađate – On je uvek tu. Ne kao kontakt, nego kao muškarac, zaleđina, rečju ugled. On je crtica između prezimena, kojim se označava bračni status i emancipacija istovremeno. Moderno, emancipovano, ostalima za primer. Da se zna da je sve drugo u redu, samo vi niste. Za vas etikete i dijagnoze.

Ženica nikad ne govori u prvom licu, sem o domaćim problemima. Uvek govori u ime Morala, Običaja, Nauke, Deteta, Žrtve. Niko nikad nije čuo da je ona svršila. To i nije za priču. Orgazam je degutantna i prostačka izmišljotina čudnih žena. Ženica to ostavlja za spavaće sobe u motele u kojima sve pokriva vekovni mrak. Brak. Toplo gnezdo nasilja.

Ujutru šminka, dobro organizovan dan, pilule, osmeh. Njoj se ništa strašno ne događa, sem što ja verujem, nije srećna.

—————-

Tekst iz članka s izložbe Slatka dekadencija osamdesetih iz HDLU-a, pretipkan s fotografijâ na mobitelu pa dvije-tri riječi nisam uspjela dešifrirati (a ne sjećam se koje su točno). “Kategorije” žena nisu boldane u originalu, to sam dodala radi preglednosti.

Ne znam u kojim je točno novinama/časopisu članak objavljen.

Tekst ne izražava nužno moje stavove. }:-> 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s