Muškarci uzrokuju 100% neželjenih trudnoća

U jeku trenutne predizborne kampanje i rasprava oko prava na pobačaj, prenosim jedan zanimljiv tekst autorice Gabrielle Blair o toj temi, preveden na hrvatski.

1_sfgpAfPPqG41FXixNTDrVg

Muškarci uzrokuju 100% neželjenih trudnoća*

Rasprava o pobačaju stavlja teret odgovornosti na žene. Ja tvrdim da su temeljni uzrok muškarci.

Gabrielle Blair

Kao majka šestero djece i mormonka, dobro shvaćam argumente oko pobačaja, i religijske i one druge. Kad čujem muškarce da raspravljaju o reproduktivnim pravima žena, često dobijem dojam da njih nimalo ne zanima da zaustave pobačaje.

Ako želite spriječiti pobačaj, trebate spriječiti neželjene trudnoće. Muškarci djeluju kao da su nesposobni (ili ne žele) priznati da 100% neželjenih trudnoća uzrokuju oni.

Razumijem da je to odvažna tvrdnja. Vjerojatno mislite: „Čekaj. Za tango treba dvoje!”. Iako se potpuno slažem s vama u slučaju planiranih trudnoća, tvrdim da sve neželjene trudnoće uzrokuju neodgovorne ejakulacije muškaraca. Sve njih.

Ne vjerujete mi?

Počnimo odavde: ženino jajašce plodno je samo oko dva dana svakog mjeseca. Da, postoje iznimke, jer priroda. Ali u osnovi to je jedno jajašce koje je plodno dva dana svakoga mjeseca. To znači da su žene u prosjeku plodne oko 24 dana godišnje.

No muškarci su plodni 365 dana godišnje. Zapravo, ako ste muškarac koji ejakulira više puta dnevno, mogli biste prouzročiti više trudnoća dnevno. U teoriji, muškarac bi mogao prouzročiti 1000+ neželjenih trudnoća samo u jednoj godini. Iako je točno da sperma postaje lošija kako muškarci stare, ona nema istek valjanosti za plodnost; muškarci mogu uzrokovati neželjene trudnoće od puberteta do smrti. Dakle, počevši od osnovnih statistika o plodnosti i kalendara, lako je vidjeti da su ovdje problem muškarci.

Kao društvu baš nam i ne smeta ako žene pate, fizički ili mentalno, sve dok to olakšava stvari muškarcima.

„A što je s kontracepcijom?”, mogli biste pitati. „Ako žena može dokučiti kako obaviti pobačaj, sigurno može koristiti kontracepciju kako bi izbjegla neželjenu trudnoću, zar ne?”

Odlično pitanje. Moderna kontracepcija za žene vjerojatno je najvažniji izum prošlog stoljeća, i vrlo sam zahvalna na njoj. Također je brutalna. Nuspojave kod mnogih žena uključuju migrene, nagle promjene raspoloženja, smanjen libido, depresiju, snažne grčeve, jako krvarenje, aneurizmu – a to je samo mali dio nuspojava.

Obeshrabrujuća je vijest da je obećavajuća studija novog kontracepcijskog sredstva za muškarce otkazana velikim dijelom zbog… (čujte sad ovo)… nuspojava. Samo da bude jasno, duljina popisa tih nuspojava bila je velika kao trećina popisa poznatih nuspojava za žensku kontracepciju u širokoj upotrebi. Već samo u ovoj priči ima toliko toga za analiziranje. Samo ću istaknuti da nam kao društvu baš i ne smeta ako žene pate, fizički ili mentalno, sve dok to olakšava stvari muškarcima.

Ali, muškarci, imam dobru vijest. Čak i s groznim nuspojavama, žene (začudo!) vrlo rado koriste kontracepciju. Nažalost, teže ju je nabaviti nego što bi trebalo biti, ali to ne sprečava žene da pokušavaju. Kontracepcijska sredstva zahtijevaju da žene zakažu termin kod liječnika – često i termine kod nekoliko liječnika – i recept. Ona nisu uvijek besplatna, a često nisu ni jeftina. Neki čak nastoje učiniti ženska kontracepcijska sredstva skupljima tako što dopuštaju osiguravateljskim društvima da odbiju pokrivanje troškova za njih. Osim toga, kontracepcijska sredstva za žene ne mogu se lako primijeniti u zadnjem trenutku. U mnogim slučajevima nemaju trenutno djelovanje.

Pilula se mora stalno uzimati svaki dan i ne ostavlja mnogo prostora za pogreške, zaboravnost ili neočekivane poremećaje u dnevnom rasporedu. I opet, nuspojave mogu biti brutalne – i to ne samo u rijetkim slučajevima. Usprkos gnjavaži i nuspojavama, i dalje sam zahvalna na kontracepciji. (Molim vas, nemojte je oduzeti.) Ali ključno je za razumjeti da kontracepcija za žene nije jednostavna ni laka.

Suprotno tome, pogledajmo kontracepciju za muškarce, tj. kondome. Dostupni su u svako vrijeme, nisu skupi, praktični su, i za njih ne treba recept. Učinkoviti su i funkcioniraju odmah pri primjeni, trenutno. Ne uzrokuju aneurizme, promjene raspoloženja ili iscrpljujuće grčeve. Muškarci ih mogu imati na zalihi za svaki slučaj, tako da su uvijek spremni. Mogu se koristiti u zadnjem trenu. Mislim, kondomi su čarolija! Toliko su jednostavniji nego kontracepcijska sredstva za žene.

Kao bonus, većina žena potpuno podržava kondome. Oni nas čuvaju od zaraze spolnim bolestima. Ne smanjuju naš užitak tijekom seksa niti nam sprečavaju orgazam. A najbolji dio? Čišćenje je mnogo lakše – nema teturanja do zahoda dok nam sperma kaplje među nogama.

Pa zašto bi onda uopće postojale neželjene trudnoće? Zašto muškarci jednostavno ne koriste kondome svaki put kad se seksaju? Čini se tako jednostavnim, zar ne?

Oh, sad sam se sjetila. Muškarci ne vole kondome. Zapravo je vrlo, vrlo česta pojava da muškarci vrše pritisak na žene da se seksaju bez kondoma. Također nisu nepoznati ni slučajevi muškaraca koji bi skinuli kondom tijekom seksa bez ženine dozvole ili znanja. (Napomena: to je seksualni napad.)

Zašto bi se muškarci željeli seksati bez kondoma? Zato što, tijekom tih dragocjenih minuta kad penetriraju u partnericu, nenošenje kondoma pruža im veći užitak. Dakle… to bi značilo da neki muškarci svjesno riskiraju trudnoću kod žene – što doslovno znači riskiranje njezina života, njezina zdravlja, njezina društvenog statusa, njezinih odnosa i njezine karijere – kako bi mogli doživjeti nekoliko minuta neznatno većeg užitka. Zar je zbilja tako?

Da, jest.
Trudnoće se dogode kad muškarci svrše.
Neželjene trudnoće dogode se kad muškarci neodgovorno svrše.

Zamislite ljestvicu užitka gdje je bol na nuli i ide u negativne vrijednosti. Dobro češkanje leđa bilo bi 5, a orgazam bez kondoma je 10. Kamo bi spadao seks bez kondoma? 7 ili 8? Dakle, ne znači da seks bez kondoma nije užitak, samo nije toliki užitak. Osmica umjesto desetke.

Da ponovno naglasim: muškarci redovito odlučuju dovoditi žene u visoko rizične situacije kako bi doživjeli nekoliko minuta neznatno većeg užitka.

Za one kojima je kondom istinski odbojan, muškarci također imaju uvijek spremnu, ugrađenu opciju kontracepcije bez kondoma: izvadi ga van. Ona ne štiti od spolnih bolesti, lako se zeznuti i daleko je od savršene. Međutim, 96% je učinkovita ako se ispravno prakticira, a 78% je učinkovita u praksi (jer se često ne prakticira ispravno).

No ipak, mnogi muškarci koji pružaju otpor nošenju kondoma nikada ne nauče kako ga ispravno izvaditi. Očito je neznatno veći užitak svršiti unutar vagine nego, primjerice, na trbuh partnerice. I opet, muškarci su spremni riskirati život, zdravlje i dobrobit žena kako bi doživjeli mrvicu više zadovoljstva za otprilike pet sekundi tijekom orgazma.

Razmislite o tome što tu muškarci odabiru. Iskreno, nisam toliko bijesna koliko bih trebala biti zbog toga, jer od rođenja učimo muškarce da razdvajaju seks i trudnoću. Učimo ih da je njihov užitak od najveće važnosti.

U pravilu muškarci uzrokuju trudnoću u ženâ svršavanjem. Da, postoje iznimke – moguće je da se sperma pojavi u predejakulatu – ali u većini slučajeva zatrudnjivanje žene znači čin užitka za muškarca. No muškarci mogu oploditi ženu čak i kad ona uopće ne osjeća užitak. Moguće je čak i da muškarac oplodi ženu dok joj nanosi nepodnošljivu bol ili uzrokuje traumu ili užasan strah.

Suprotno tome, žena može neprestano doživljavati orgazme s partnerom ili bez njega, a da nikad ne zatrudni.** Ženin orgazam doslovno nema veze s trudnoćom ni plodnošću – njezin klitoris postoji naprosto radi užitka, a ne za stvaranje novih ljudskih bića.*** Bez obzira na to koliko orgazama doživi, od njih neće ostati trudna.

Trudnoće se dogode kad muškarci svrše. Neželjene trudnoće dogode se kad muškarci neodgovorno svrše.

Žena može biti najdroljastija drolja na cijelom svijetu, može obožavati to da svršava po cijeli dan i cijelu noć, ali nikad se neće suočiti s neželjenom trudnoćom sve dok se ne pojavi muškarac i neodgovorno ejakulira. Iako je naše društvo sklono stigmatiziranju ženskog užitka, uživanje žena u seksu nije jednako neželjenoj trudnoći i pobačaju, no uživanje muškaraca u seksu i neodgovorne ejakulacije to jesu.

• • •

Prijeđimo na temu odgovornosti. Često muškarci ne znaju, ne pitaju i ne namjeravaju pitati jesu li prouzročili trudnoću. Često nema nikakvih posljedica za muškarce koji prouzroče neželjene trudnoće.

Ako žena odluči otići na pobačaj, muškarac možda nikad neće ni znati da je prouzočio neželjenu trudnoću svojom neodgovornom ejakulacijom. Ako žena odluči zadržati dijete ili dati dijete na posvajanje, muškarac isto tako možda nikad neće ni znati da je prouzočio neželjenu trudnoću svojom neodgovornom ejakulacijom. Možda neće nikad ni znati da postoji dijete s 50% njegovog DNK-a.

Ako mu žena kaže da je prouzročio neželjenu trudnoću i da će roditi dijete, najbliže posljedici za njega jest plaćanje alimentacije. Naš sustav alimentacija dobro je poznata lakrdija. Samo oko 61 posto uplata na koje su muškarci obvezani bude stvarno i izvršeno, a kazne za neisplate male su ili ih nema. U nekim saveznim državama neisplata alimentacije ne utječe čak ni na bonitet.

Ako muškarac plaća alimentaciju, to nije ni blizu onome što se traži od žene u slučaju neželjene trudnoće.

Ako vam je zbilja stalo do smanjenja ili eliminiranja broja pobačaja u našoj zemlji, naprosto držite muškarce odgovornima za njihove postupke.

Spomenimo pobačaj. Kad se pokrene ta tema, muškarci će možda pomisliti: Pobačaj je grozan; žene ne bi smjele pobacivati. Nijednom ne uzimaju u obzir muškarca koji je prouzročio neželjenu trudnoću.

Ako budemo raspravljali o zakonodavstvu o pobačaju – umjesto kako da držimo muškarce odgovornima za neodgovorne ejakulacije i neželjene trudnoće koje nastaju zbog toga – gubit ćemo vrijeme. Promijenite temu. Prestanite protestirati ispred klinika. Prestanite posramljivati žene. Prestanite debatirati o tome treba li ukinuti zakone o pobačaju. Ako vam je zbilja stalo do smanjenja ili eliminiranja broja pobačaja u našoj zemlji, naprosto držite muškarce odgovornima za njihove postupke.

Kako bi to izgledalo – stvarna i izravna posljedica za muškarce koji izazovu neželjenu trudnoću? Kakva bi posljedica imala smisla? Bi li trebala biti isto okrutna, bolna, mučna, ranjavajuća, skupa, riskantna i prekretnica u životu…

…kao prisiljavanje žene da prolazi kroz neželjenu trudnoću od devet mjeseci?

Ako smatrate da je pobačaj ubojstvo, razmotrite ovaj misaoni eksperiment: biste li podržali kastraciju šačice muškaraca kako bi se spriječilo 600.000 ubojstava svake godine? Ako ovaj argument zvuči previše provokativno, može li razlog tome biti da mnogi od nas imaju problem pri pomisli na fizičko kažnjavanje muškaraca? Čini se da nam fizičko kažnjavanje žena nimalo ne smeta. Možda nam je više stalo do nadziranja ženskih tijela, moralnosti i seksualnosti nego do toga da smanjimo ili eliminiramo pobačaje.

Evo još jedne ideje za sprečavanje: Svi muškarci u SAD-u mogli bi otići na vazektomiju kad budu spremni da postanu seksualno aktivni. Vazektomije su vrlo sigurne, u velikom postotku reverzibilne, a invazivne kao ugradnja spirale u maternicu. U većini slučajeva sljedećih 24 sata osjeti se blaga bol, ali to je uglavnom to kad je riječ o nuspojavama. (Podsjetimo da opcije kontracepcije za žene, koje koriste milijuni žena u našoj zemlji i milijarde diljem svijeta, imaju dobro poznate nuspojave koje mogu biti brutalne i ozbiljne – i da, također uključuju bol.) Ako i kada muškarac postane odgovorna odrasla osoba, pronađe partnericu i poželi imati dijete, vazektomija se može poništiti i zatim ponovno obaviti kad se završi faza pravljenja djece. Prije vazektomije svaki muškarac može pohraniti svoju spermu u banci sperme, za svaki slučaj.

Ne sviđaju vam se moje ideje? To je u redu. Sigurna sam da postoje bolje ideje, i pozivam vas da predložite svoje. Moja je poanta da se trebamo prestati fokusirati na žene ako se želimo riješiti pobačajâ. Gledajte na pobačaj kao na „lijek” za neželjenu trudnoću. Da bismo zaustavili pobačaje, trebamo spriječiti „bolest” – što znači, samu neželjenu trudnoću. A jedini način da to učinimo jest da se fokusiramo na muškarce, jer neodgovorne ejakulacije muškaraca uzrokuju 100% neželjenih trudnoća.

Zapitajte se: što bi bilo potrebno da cijenite život svoje seksualne partnerice više od svojeg kratkotrajnog užitka ili ugode?

Ako ste muškarac, što bi bilo potrebno da više nikad ne ejakulirate neodgovorno? Gubitak novca, prava, sloboda? Fizička bol? Zapitajte se: što bi bilo potrebno da cijenite život svoje seksualne partnerice više od svojeg kratkotrajnog užitka ili ugode?

Većinom muškarci čine našu vladu i većinom muškarci donose naše zakone. Teoretski, muškarci bi mogli eliminirati – ili drastično smanjiti – pobačaje za nekoliko mjeseci čak i da se ne dotaknu zakona o pobačaju niti da uopće spomenu žene. Naprosto bi trebali početi držati muškarce odgovornima za neodgovorne ejakulacije i u skladu s tim donijeti zakone.

Kako biste smanjili ili eliminirali pobačaje, prestanite s pokušajima kontroliranja ženskih tijela i seksualnosti. Jer neželjene trudnoće uzrokuju muškarci.

____________________________________________________________________________________________

*Ponekad neželjenu trudnoću stvarno uzrokuju nezgode s kontracepcijom, tako da nije baš 100%, ali i dalje je previše.
**Malo besmislen argument, jer i muškarac može imati orgazme bez žene, a u tom slučaju neće biti ni neželjene trudnoće. Autorica je valjda htjela naglasiti problem ženina užitka i osudu ženâ u društvu zbog uživanja u seksu (pogotovo ako rezultira neželjenom trudnoćom).
***Zapravo postoje teorije da kontrakcije maternice prilikom orgazma dodatno pomažu u kretanju sperme prema jajovodima.

O autoru Diana (anti-kalopsia)

A different perspective - I'll often poop at your party and rain on your parade.
Ovaj unos je objavljen u Feminism, Ljudska prava, Patrijarhat, Žene, Ženska prava i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s