Crtica povodom ponosa (prajda)

zgpride2017-2Kažu, bilo oko deset iljada.

I opet je kasnio polazak skoro sat vremena, što je već ustaljena (i naporna) praksa, ali barem je bilo prilike i vremena za udovoljavanje egoselfizmu mnogim sudionicima dok gomila još stoji, a i naravno da samoreklame nikad dosta.

U javnosti, mislim na društvene mreže i portale, komentari su podijeljeni. Otužno je da još uvijek ima hejtera koji se nakon tolikih godina i dalje čude čemu povorka ponosa.
Razlozi zbog kojih se održava povorka postavljaju pitanje koji su razlozi za održavanje povorke. Pitaju čemu tolika policija znajući jako dobro čemu – da im pomrsi račune i onemogući namjere. Zatvorili bi „to” u četiri zida, dok se oni s druge strane bez problema drže za ruke u javnosti, žvaljakaju po cesti, okupirali su reklame, medije i filmove heteroseksualnim odnosima, a svatovskim povorkama svakog jebenog vikenda blokiraju promet, i pritom ih nikakav krkan ne vrijeđa i ne mlati, niti ih se sustavno diskriminira „ispod žita”.zgpride2017-3Ali oni su prirodni i normalni, sve ostalo je nešto drugo i drugi su s Marsa – riječima drugarice Esih: protuprirodni. Imaju tako dušebrižnici obraza pitati čemu prajd i prigovaraju da ima bitnijih problema u državi, tako dosadno otrcana mantra onih koji prstom ne mrdaju ni za te bitnije probleme i nizašto osim za vlastito dupe, ali smeta im kad se drugi dignu za svoje (i za tuđe). Mnogi se čak i kunu da nemaju ništa protiv pedera i da imaju prijatelje homoseksualce koji kažu da im je to glupo.

Oni. Imaju. Prijatelje. Homoseksualce. Kojima je. Prajd. Glupost. I budući da zasigurno izrazito poštuju i cijene tog prijatelja pedera, zauzeli su jednako stajalište da je to glupo.

meme-privilege
„Imam privilegiju da sam potpuno nesvjestan vlastite privilegiranosti.” 

Jak i realan je strah koji onog potlačenog nagoni da se trudi dokazati lojalnim većini i većinskom svjetonazoru kako ne bi ostao isključen i osuđivan od društva. Ali pravi je mazohizam to da ti gejevi i lezbijke, pored tolikih ljudi koji bi ih iskreno podržali, za prijatelje biraju otvorene protivnike svoje jednakopravnosti s njima. Kao da to nije već dovoljan apsurd, nego su povrh toga toliko bliski s tim protivnicima svoje slobode koje nazivaju prijateljima da im se povjeravaju, tako da „prijatelji” znaju za njihovu seksualnu orijentaciju kao i stav da je prajd glup, pa ga samouvjereno prezentiraju drugdje u raspravama kao argument protiv prajda: jer njegov prijatelj peder je rek’o! Naravno, pod uvjetom da se – s teškom mukom – potrudimo zamisliti da je cijela ta priča o prijateljstvu stvarna.

Među LGBT mnoštvom, kao i među svim tim gotovo jednako devijantnim protuprirodnim hetero osobama koje su im izašle dati podršku, nisam osjetila djelovanje na svoju seksualnost, jastvo ni sebstvo pa postala lezbijka, biseksualka ili transić(ka), niti sam izgubila neki mitski identitet. Vjerujem da se to može dogoditi samo nesigurnima u svoju seksualnu orijentaciju, što je opet dobro jer će se konačno pronaći i biti zadovoljniji sobom umjesto vječne pjenidbe i prolijevanja žuči.

Odgovor na vječno pitanje „čemu prajd” vrlo je jednostavan: dok je takvih „prijatelja”, trebat će i prajda.

O autoru Diana (anti-kalopsia)

A different perspective - I'll often poop at your party and rain on your parade.
Ovaj unos je objavljen u Diskriminacija, Hrvatska, LGBT, Ljudska prava, Politika i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s