Goropadni gospodar

(i poziv na prosvjed)

Facebook-event-cover-prosvjed-58-85-1024x576
Čovjek, ta „božja kreacija”, u svojem je postojanju prevalio dalek put: uznapredovao je od visenja s grane do nevjerojatnih dostignuća u tehnologiji, umjetnosti, kulturi, zanatskim vještinama i još mnogočemu. Promišlja o svijetu oko sebe, o međuodnosima u tom svijetu, o svojem postojanju i smislu postojanja. Sposoban je, dakle, za apstraktno mišljenje i svjestan je svoje smrtnosti i prolaznosti. Zbog svega toga voli se vidjeti kao uzvišeno, razumno biće, vredniji i različit od ne-ljudskih životinja jer se ne povodi za pukim nagonima. To jest, uvjeren je u to, dok i dalje nije sposoban misaono dobaciti mnogo dalje od svog nosa i dupeta kad se radi o primitivnim nagonima, kao i rođaci mu primati i ostali sisavci (uostalom, kao sve vrste), vodeći konstantnu i destruktivnu borbu za moć, stanište i resurse. Ovladao je tehnikama za uzgoj i skladištenje hrane, izradio oruđe i oružje kako bi učinkovitije održao sebe i svoj teritorij, i u svojoj ogromnoj sebičnosti, egoizmu i silnom strahu od pomisli na suživot i dijeljenje hrane i staništa s drugim bićima postao je onaj koji hara i pustoši i od kojega bi se objektivno trebalo braniti. Taj samoprozvani gospodar, kako voli misliti: svemira, a zapravo samo čestice prašine zvane Zemlja, tom česticom gospodari vrlo klimavo i pritom mu treba mnoštvo pomagala i sredstava prisile. Posebno se to vidi u njegovom odnosu prema ne-ljudskim životinjama, nad kojima se iživljava, izrabljuje ih od rođenja do smrti i nad čijim posmrtnim ostacima kanibalistički orgija. Ne samo da se iživljava nad životinjama, nego i nad pripadnicima vlastite vrste, i to na temelju prozvoljnih obilježja kao što je boja kože ili spolni organ među nogama, a osobito je bezumno i neshvatljivo kada to čini na osnovi izmišljenih kategorija kao što su religija i etnicitet, ili puko podržavanje nekog sportskog kluba na natjecanjima.

Da, velika su postignuća ljudska. Jedan Tesla ili jedan Da Vinci iznimke su koje se rode jednom u nekoliko generacija, samo bljeskovi u tamnim dubinama mora nasilja, zlostavljanja i krvožeđi. Izumi i umjetnost takvih izuzetnih umova stvoreni su s ciljem napretka i boljitka društva, sve dok umovi iz mase ne preuzmu plemenitu ideju i iskrive njezinu prvotnu namjenu, izopačivši je da služi novim, učinkovitijim metodama porobljavanja, nanošenja patnje ili ubijanja. Prednosti tog nasilja ogromne su – tako se stječe materijalna korist, moć nad slabijim i potvrđivanje vlastite veće vrijednosti od drugih. Sposobnost rasuđivanja, tako specifično „humano” svojstvo, služi većinom za smišljanje kako napakostiti Drugome i iskoristiti ga za svoj probitak, a istovremeno opravdati svoje postupke i pritom uvjeriti sebe i društvo u vlastitu dobrotu. Ali nisu im baš svi povjerovali, i neće im kod svih proći uvjeravanje.

Sutra je u Zagrebu prosvjed za zatvaranje svih klaonica u organizaciji inicijative Oslobođenje životinja, s početkom u 11 sati na Trgu kralja Tomislava. Nema puno nade da će taj problem uskoro biti riješen, ali krajnje je vrijeme da se ukaže na ludilo i šarene laži u koje je upakirano, da se skine maska pod kojom se skriva i otkrije njegova stvarna kvarnost.
Možda razum ipak prevlada?

O autoru Diana (anti-kalopsia)

A different perspective - I'll often poop at your party and rain on your parade.
Ovaj unos je objavljen u Prava životinja, Životinje i označen sa , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s